W dniu 06.02.2016 w ramach zajęć kulinarnych wychowankowie wykorzystując przepisy kulinarne Pań z kuchni przygotowali słodkie specjały karnawałowe :
Obwarzanki
Podajemy przepis :
- mąka 0,5 kg
- twaróg 0,5 kg
- jaja 2 szt
- cukier 1/2 szkl.
- margaryna 1/4 kostki
- oliwa 3 łyżki
- soda oczyszczona
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania
Twaróg przekręcić przez maszynkę. W misce wymieszać mąkę z twarogiem dodać jajka, cukier i tłuszcz. W zależności czym dysponujemy dodajemy pól łyżeczki proszku do pieczenia, odrobinę sody lub rozkruszone drożdże. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, wałkujemy placek szklanką wyciskamy krążki a kieliszkiem środeczki. Smażymy na głębokim tłuszczu a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Faworki
Podajemy przepis :
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania po wierzchu
Z podanych składników zagnieść ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć na blat lekko oprószony mąką) i cienko je rozwałkować. Przy pomocy radełka lub ostrego noża pociąć ciasto na prostokąty i każdy z nich naciąć w środku (pozostawiając ok. 1 cm margines). Formować faworki - jeden koniec ciasta przepleść przez otwór. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać faworki i smażyć z obu stron (nie powinny się za mocno spiec). Upieczone odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Przygotowane słodkości karnawałowe sprawiły wiele radości kolegom, koleżankom i wychowawcom.
Zachęcamy do przygotowania pyszności.
Życzymy Smacznego !!!