Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Podcierniu
Podciernie 182, 05-319 Cegłów
e-mail: sekretariat@mowpodciernie.pl
tel. 25 758-55-21,
fax. 25 756-52-94,
tel. kom. 690-020-523

Ferie 2016 - Zajęcia kulinarne

2016-02-07 16:00

W dniu 06.02.2016 w ramach zajęć kulinarnych wychowankowie wykorzystując przepisy kulinarne Pań z kuchni przygotowali słodkie specjały karnawałowe :

Obwarzanki

Podajemy przepis :

  • mąka 0,5 kg
  • twaróg 0,5 kg
  • jaja 2 szt
  • cukier 1/2 szkl.
  • margaryna 1/4 kostki
  • oliwa 3 łyżki
  • soda oczyszczona
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

Twaróg przekręcić przez maszynkę. W misce wymieszać mąkę z twarogiem dodać jajka, cukier i tłuszcz. W zależności czym dysponujemy dodajemy pól łyżeczki proszku do pieczenia, odrobinę sody lub rozkruszone drożdże. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, wałkujemy placek szklanką wyciskamy krążki a kieliszkiem środeczki. Smażymy na głębokim tłuszczu a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Faworki

Podajemy przepis :

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania po wierzchu

 

Z podanych składników zagnieść ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto odstawić na 15 minut,  następnie przełożyć na blat lekko oprószony mąką) i cienko je rozwałkować. Przy pomocy radełka lub ostrego noża pociąć ciasto na prostokąty i każdy z nich naciąć w środku (pozostawiając ok. 1 cm margines). Formować faworki  - jeden koniec ciasta przepleść przez otwór. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać faworki i smażyć z obu stron (nie powinny się za mocno spiec). Upieczone odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypać cukrem pudrem. 

 

Przygotowane  słodkości karnawałowe sprawiły wiele radości kolegom, koleżankom i wychowawcom.

Zachęcamy do przygotowania pyszności.

Życzymy Smacznego !!!

< Wróć