W dniu 04.11.2015 w ramach zajęć kulinarnych wychowankowie Gr. I wykorzystując przepisy kulinarne Pań z kuchni przygotowali słodki specjał :
Ciasto 3-bit
Podajemy przepis :
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej (500g)
- ok. 500g herbatników
- 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- ok. 50- 100g dowolnej czekolady
Masa budyniowa:
- 500ml mleka
- 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
- 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
- ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)
Sposób przygotowania:
- Korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
- Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Formę wyłożyć herbatnikami.
- Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
- Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki. Czekamy aż zastygnie.
Przygotowany słodki deser sprawił wiele radości kolegom, koleżankom i wychowawcom.
Zachęcamy do przygotowania ciasta .
Życzymy Smacznego !!!