Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Podcierniu
Podciernie 182, 05-319 Cegłów
e-mail: sekretariat@mowpodciernie.pl
tel. 25 758-55-21,
fax. 25 756-52-94,
tel. kom. 690-020-523

Zajęcia kulinarne - coś słodkiego...

2015-11-04 21:38

W dniu 04.11.2015 w ramach zajęć kulinarnych wychowankowie Gr. I wykorzystując przepisy kulinarne Pań z kuchni przygotowali słodki specjał :

Ciasto 3-bit

Podajemy przepis :

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g)
  • ok. 500g herbatników
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę wyłożyć herbatnikami.
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki. Czekamy aż zastygnie.

Przygotowany słodki deser sprawił wiele radości kolegom, koleżankom i wychowawcom.

Zachęcamy do przygotowania ciasta .

Życzymy Smacznego !!!

< Wróć