W dniu 05.03.2016r. w ramach zajęć kulinarnych wychowanki Gr. II wykorzystując przepisy kulinarne przygotowały zapiekanki i pierogi z mięsem drobiowym. Podajemy przepisy na smaczne specjały.
Pierogi z mięsem drobiowym
Składniki:
- Przepis na ok 30 pierogów
- duży kurczaka
- 2 cebule średniej wielkości
- 750g mąki pszennej plus do podsypywania
- 3 żółtka
- 250ml letniej wody + 2 łyżeczki soli
- Olej
- przyprawy: sól, pieprz, maggi,
- Dodatkowo: masło lub margaryna
- Mięso myjemy i gotujemy razem z warzywami na wywar .W tym samym czasie kroimy cebule.
- Do dużej miski przesiewamy 750g mąki, robimy dołek i wbijamy 3 żółtka. Następnie wyrabiamy ciasto nożem dodając w miedzy czasie letnią wodę wymieszaną z solą i łyżkę oleju.
- Następnie wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż ciasto stanie sie gładkie. Jeżeli ciasto się klei to podsypujemy mąką. Lekko moczymy ręcznik kuchenny i owijamy nim ciasto.
- Gdy mięso ostygnie, kroimy je bardzo drobno i mieszamy z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak
- Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką koła. Na każde z nich kładziemy farsz łyżeczką i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze 2 min od wypłynięcia na wierzch.
- Dodatkowo można : na patelni roztopić masło. Gotowe pierogi przerzucać na patelnie i smażyć na rumiano. Pod koniec dorzucać cebulkę.
Zapiekanki
Składniki:
– bagietki
- bułeczki grahamki
– pieczarki
- wędlina np. salami
–ser starty na dużych oczkach
– zioła prowansalskie
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– masło czosnkowe
Oraz:
– keczup
– szczypior
- cebula
- pomidor
- ogórek
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bagietkę podziel na części i przekrój wzdłuż na pół, posmaruj cienko masłem czosnkowym. Posyp pieczarkami, wędliną, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyjęciu nałóż warzywa.
Życzymy Smacznego !!!