Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Podcierniu
Podciernie 182, 05-319 Cegłów
e-mail: sekretariat@mowpodciernie.pl
tel. 25 758-55-21,
fax. 25 756-52-94,
tel. kom. 690-020-523

Zajęcia kulinarne - pierogi, zapiekanki

2016-03-06 17:46

W dniu 05.03.2016r. w ramach zajęć kulinarnych wychowanki Gr. II wykorzystując przepisy kulinarne przygotowały zapiekanki i pierogi z mięsem drobiowym. Podajemy przepisy na smaczne specjały.

Pierogi z mięsem drobiowym

Składniki:

  • Przepis na ok 30 pierogów
  • duży kurczaka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 750g mąki pszennej plus do podsypywania
  • 3 żółtka
  • 250ml letniej wody + 2 łyżeczki soli
  • Olej
  • przyprawy: sól, pieprz, maggi,
  • Dodatkowo: masło lub margaryna

 

  1. Mięso myjemy i gotujemy razem z warzywami na wywar .W tym samym czasie kroimy cebule.
  2. Do dużej miski przesiewamy 750g mąki, robimy dołek i wbijamy 3 żółtka. Następnie wyrabiamy ciasto nożem dodając w miedzy czasie letnią wodę wymieszaną z solą i łyżkę oleju.
  3. Następnie wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż ciasto stanie sie gładkie. Jeżeli ciasto się klei to podsypujemy mąką. Lekko moczymy ręcznik kuchenny i owijamy nim ciasto.
  4. Gdy mięso ostygnie, kroimy je bardzo drobno i mieszamy z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak
  5. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką koła. Na każde z nich kładziemy farsz łyżeczką i dokładnie zlepiamy brzegi.
  6. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze 2 min od wypłynięcia na wierzch.
  7. Dodatkowo można : na patelni roztopić masło. Gotowe pierogi przerzucać na patelnie i smażyć na rumiano. Pod koniec dorzucać cebulkę.

 

 

Zapiekanki

Składniki:


– bagietki

-  bułeczki grahamki
–  pieczarki

- wędlina np. salami
–ser starty na dużych oczkach
– zioła prowansalskie
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– masło czosnkowe
Oraz:
– keczup
– szczypior

- cebula

- pomidor

- ogórek

Przygotowanie:
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bagietkę podziel na części i przekrój wzdłuż na pół, posmaruj cienko masłem czosnkowym. Posyp pieczarkami, wędliną, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyjęciu nałóż warzywa.

Życzymy Smacznego !!!

 

< Wróć